Ünnepélyes keretek között aláírásra került a Támogatási Szerződés

750 millió forint pályázati forrás nyílik meg kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztésére, valamint a helyi közösségek, programok támogatására Győrben. 

Győr pályázati támogatást nyert Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségfejlesztés a városi helyi stratégiákhoz kapcsolódó felhívásra benyújtott Győri Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia című projekt magvalósítására. A támogatási szerződést 2017. november 6-án írták alá a városházán. 

Dr. Fekete Dávid alpolgármester, a Győri Helyi Akciócsoport elnöke köszöntőjében elmondta, Győr számos projektet valósított már meg, ezúttal a gazdasági és a civil szféra képviselőivel közösen teszik ezt. Győri Helyi Akciócsoportot szerveztek tíz konzorciumi tag részvételével, melynek a célja a kulturális fejlesztések előmozdítása, valamint, hogy Győr legyen a helyi kezdeményezéseken és értékeken alapuló közösségek városa. Ez azért is fontos, mert a város indul a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Az elnyert 750 millió forint támogatásból egyrészt kulturális infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg, másrészt olyan kis léptékű, kis összegű pályázatokat hirdetnek, amellyel dinamizálni lehet a kulturális közösségeket, a civil szervezeteket, a különböző amatőr művészeti csoportokat, és más egyéb szerveződéseket, hogy saját programokat szervezhessenek. Az alpolgármester bízik abban, hogy ez a pályázati összeg is segíthet abban, hogy a város kulturális közösségei erősödjenek, a város kulturális profilja bővüljön. 

Oláh Gábor, a regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az egyik legnagyobb érték az egymással töltött idő, ez a pályázat is ennek a feltételeit teremti meg. Ezeket a kezdeményezéseket bátorítja, elősegíti az emberek egymásra találását. A helyi értékeken alapuló összefogás olyan tett, amelyet bátorítani és támogatni kell – emelte ki a helyettes államtitkár. 

Győr sikeres város, ez jó alapot szolgáltat arra, hogy újabb és újabb lehetőségekhez jusson és ehhez Magyarország kormánya társ és partner – mutatott rá Oláh Gábor. Felelevenítette: az egész ország sokat nyert a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésével és más, különféle győri kulturális programokkal és úgy véli, ezzel a most induló projekttel is sokat nyer, nem csak Győr, de az egész ország. 

Horváth Endre, a Magyar Államkincstár megyei igazgatója elmondta, a programban a feladatuk az ellenőrzés, a nyomon követés, figyelnek a hatékonyságra, a szabályosság betartására és ők végzik a végső ellenőrzést. 

Sárkány Péter, az Arrabona EGTC igazgatója kiemelte, elkészítették a pályázatot és a helyi közösségfejlesztési stratégiát is kidolgozták. A céget azért alapították 2010-ben, hogy a határmenti projekteket összefogják, ennek eredményeképpen az elmúlt években 7 milliárd forint hazai és EU-s forrást sikerült elnyerni a térségben a cég menedzselésével. Ebben az esetben is aktívan közreműködnek, magasan képzett szakemberek biztosítják a zökkenőmentes pályáztatást és a megvalósítást. 

Csányi Péter, a CLLD-munkaszervezet vezetője arról tájékoztatott, hogy a következő négy évben 500 millió forint jut az infrastruktúra fejlesztésre és 250 millió forint a különféle kulturális tevékenységek megvalósítására. Többek mellett a következő címszavakkal hirdetnek pályázatot jövőre: Teret a közösségnek! Mutasd meg! Sokszínű közösségek, Sport és a művészet, valamint Ki lakik a városban? programok. 

Forrás: Győr+ Média