Győri Helyi Akciócsoport közgyűlése

A Győri Helyi Akciócsoport 2016. június 29-én elfogadta Győr Megyei Jogú Város Helyi Közösségi fejlesztési Stratégiáját.

A Győri Helyi Közösség Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiáját a Győr városában megvalósuló közösségvezérelt fejlesztések tervezetten történő végrehajtása érdekében, a közösségek bevonásával készítette az Arrabona EGTC, mint a Győri Helyi Közösség munkaszervezete. 

A dokumentum a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében megjelent 7.1.1-16 Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségfejlesztés a városi helyi stratégiákhoz kapcsolódva c. felhívás Tervezési Útmutató és Sablon alapján készült a Felhívásban meghatározott feltételeknek megfelelően – Győr Megyei Jogú Város egészét akcióterületként kijelölve – a 128.902 lakosra vetített költségvetési keretekkel, a célok elérését lehetővé tevő 1.500.000.000 Ft pályázati támogatási forrás felhasználásával számolva. Stratégiánkban más forrás felhasználásával nem terveztünk. 

A stratégia célkitűzéseit – a Győri Helyi Közösség elvárásainak megfelelően – a helyzetfeltárás készítése, a lakossággal és a kulcsszereplőkkel történt egyeztetések során kirajzolódott szükségletekre reagálva határozta meg. Alapvető szükségletként a helyi identitás erősítése jelent meg, amihez kapcsolódóan a jól működő, de izolált közösségek közti kapcsolatteremtés, a közösségeknek biztosított terek fejlesztése és a passzív lakosság közösségi életbe történő bevonása fogalmazódott meg. 

A stratégia átfogó célja, hogy a megerősített közös városi identitásra épülő, aktív közösség épüljön Győrben. A győri Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia jövőképe: A győri Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia jövőképe: Győr legyen a helyi kezdeményezéseken és értékeken alapuló közösségek városa, amely dinamikáját a különböző társadalmi, gazdasági, tudományos és művészeti szereplők közti kölcsönös innovatív kapcsolatokból meríti. A stratégiai célok eléréséhez olyan beavatkozásokat terveztünk, amelyek nem csupán a már most is jól működő civil és önkormányzati kezdeményezéseket fejlesztik tovább, hanem kifejezetten a ma még esetleg csak informálisan létező kisebb csoportok ötleteinek megvalósítását célozzák. Legfőbb cél, hogy a hálózatos, alulról induló közösségi kezdeményezések úgy erősödjenek meg a pályázati források felhasználása által, hogy a közösségek közép- és hosszú távon is képesek legyenek az együttműködésre, újabb projektek megvalósítására, újabb szereplők közösségi életbe történő bevonására. 

A stratégia céljainak megvalósítására, a pályázati támogatások szakszerű felhasználására, az elvárt eredmények mérésére és követésére a 40%-ban közszféra szervezetből, 40%-ban non-profit szervezetből, 20%-ban pedig az üzleti szektorból érkező 10 tagból álló Győri Helyi Közösség 2016. május 25-én Együttműködési megállapodást írt alá. Tagjai között találjuk Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Arrabona EGTC mellett a civil szféra (Győri Vízisport Egyesület, Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület, Újvárosi Lokálpatrióták Egyesülete, Universitas – GYŐR Alapítvány), a helyi közművelődési intézmények (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér), valamint a vállalkozó szektor (Universitas-Arrabona Kft. Karzat Színház Nonprofit Kft.) képviselőit. Az együttműködés jogszerű működéséhez szükséges szervezeti keretek megteremtése mellett (ellenőrzést, bírálatot, operatív és szakmai irányítást végző bizottságokat) a munkafeladatok ellátásával a konzorciumi formában együttműködő szervezet az Arrabona EGTC-t bízta meg. 

A Győri Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia letölthető a Dokumentumok menüben.